דילוג לתוכן

סוגי חרדות

חרדה חברתית – אחת מהחרדות השכיחות הינה חרדה חברתית, המאופיינת כפחד קיצוני ולא רציונאלי ממצבים של ביקורת או דחייה על ידי אנשים אחרים.
אנשים הסובלים מחרדה חברתית חוששים ליצור אינטראקציה עם אנשים ועקב כך נכנסים למעגל של הימנעות מחשיפה חברתית.
התופעה פוגעת באיכות החיים ובתפקוד היומיומי, לעיתים גם גורמת לדיכאון נפשי.

פחד מדחייה – פחד מאינטימיות – במקרים רבים פחד מאינטימיות נובע מתלות גבוהה באחר.
לרוב האדם שפוחד מאינטימיות חושש מנטישה, בגידה ודחייה. הימנעות מאינטימיות היא דרכו למנוע מאדם אחר להתקרב אליו באופן כזה שיוכל לפגוע בו.
במצבים קיצוניים, הסובלים מהפחד הזה, עלולים להימנע מלקיים מערכות יחסים אינטימיות.

פחד מדייטים – החשש החזק מדחייה, חוסר ביטחון, דימוי עצמי נמוך-כל אלה קשורים בצורה ישירה ומזינים אחד את השני.
בנוסף לכך, אדם הסובל מחרדה חברתית יחווה דחייה בצורה יותר קשה מאשר מישהו אחר וכתוצאה מכך יהיה חרד עוד יותר בפעמים הבאות ואף יעדיף להימנע.
אנשים הסובלים מחרדה חברתית פוחדים מדייטים או מיצירת קשר עם בני/בנות המין השני.

חרדת קהל – פחד במה – פחד לדבר בפני קבוצת אנשים. החרדה יכולה לנבוע מפני חוסר ניסיון בדיבור בפני קהל או מחשש שלא יהיה מה להגיד או שמה שיאמר לא ישמע או יתקבל טוב.

חרדת בחינות – פחד ממבחנים – תחושת חרדה קיימת לפעמים אצל תלמידים, סטודנטים, או עובדים, במצבים של מבחן או הערכת ביצועים מסוגים שונים.
האדם עשוי לחוש אי נוחות, עצבנות ותחושות גופניות של חרדה כמו הזעה, סחרחורת, הגברת קצב לב ועוד, מתוך חשש מכישלון במבחן, חשש זה עשוי לנבוע ממקורות שונים, כגון תחושת הערך העצמי, פחד מהשפלה או בושה מול המורה או המעביד, חשש מדחייה על ידי ההורים או החברים בעקבות הכישלון במבחן, תחושת לחץ זמן, או פחד מאיבוד שליטה במצב מסוג זה.
נראה כי מידה מסוימת של עוררות דרושה לביצוע של המשימה, אולם עוררות גבוהה מידי תפגע ביכולת לבצעה. חרדה חברתית פוגעת ביכולת של הסובלים ממנה לתפקד בחברה, מה שעלול להשפיע על היכולת להשתלב בשוק העבודה, לגרום לקשיים בלימודים.

פחד מרופא שיניים – פחד מוגזם מרופאי שיניים ומטיפולים במסגרת רפואת שיניים. לעיתים נגרמת בגלל חוויות עבר שליליות.
דנטופוביה – פחד קיצוני ומתמשך הגורם להימנעות הסובל ממנו מביקורים אצל רופא השיניים בכל מחיר.

אפילו חשיבה על הליכה לרופא השיניים תגרום למצוקה נפשית- גופנית ברורה, והפוביה עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד החברתי.
פעמים רבות נוצר אצל אנשים מצב של הימנעות, כשהם נמנעים מטיפולים אצל רופאי שיניים עד שנוצר מצב חירום שמחייב אותם להגיע לטיפול.

חרדה מראיון עבודה – חרדה מראיונות עבודה היא קושי רגשי שעשוי לפגוע לא רק בסיכוי למצוא עבודה וביכולת להשתלב בעולם התעסוקתי,
אלא גם לפגוע באופן משמעותי בתפקוד ובאיכות חייו של האדם. ראיון העבודה יהיה ה"טריגר" להופעת תסמיני החרדה.
נתקפים בפחד לא מוסבר ומשתק רגע לפני הכניסה לריאיון, אשר משכיח בבת אחת את כל ההכנה המוקדמת והופך אותה ללא רלוונטית.
לפעמים הפחד כה עוצמתי שהם עלולים להימנע מלהגיע לראיונות עבודה וכחלק מכך, לא ישתלבו בשוק העבודה.
לכן חשוב להבחין בו, להתייחס אליו ולמצוא דרכים להתגבר עליו.

חרדת נהיגה – פחד מנהיגה – אנשים רבים חווים חרדה בזמן נהיגה או מעצם חשיבה על נהיגה,
ישנם אנשים שפוחדים מנסיעה במכונית גם כשמישהו אחר נוהג, אחרים חווים התקפי חרדה בעת שהם
מנסים להימנע מסכנה תוך כדי נהיגה על כביש מהיר. חרדת נהיגה היא תופעה שכיחה וניתן לטפל בתופעה זו בדרכים טבעיות
ולאפשר לך לחזור לנהוג על הכביש. שלושה סוגים לחרדת נהיגה: חרדת נהיגה קלאסית – נהגים בעלי ניסיון רב בנהיגה, ללא כל בעיה או ניסיון טראומטי בעקבות תאונה. החרדה מתאפיינת במספר התקפי פאניקה קצרים שקורים תוך כדי נהיגה, ללא שום קשר למצב הכביש או לסכנות הטמונות בו.

חרדת נהיגה הגורמת למניעת הנהיגה – פחדים וחרדות כתוצאה מדימוי עצמי נמוך וחוסר אמונה ביכולתם לנהוג את המכונית בביטחון. חרדת נהיגה בעקבות אירוע טראומטי – אלו נהגים או אנשים שחוו אירוע טראומטי ברכב. כשנהגו או נכחו במכונית, קשה להם להשתחרר מהזיכרונות והחוויות של התאונה.

חרדת טיסה – פחד מטיסה – פחד טיסה הוא פחד העולה באדם הנמצא במטוס, מסוק או כלי תעופה אחרים, בעת שהם נמצאים באוויר במהלך טיסה. היא תופעה מאוד נפוצה ומשפיעה על קרוב לעשרים אחוזים מהאוכלוסייה.

הגורמים לחרדה משתנים מאדם לאדם ומשפיעים על כל אחת ואחד באופן שונה ועל כן ההתמודדות עם החרדה צריכה לטפל בכל מקרה לגופו.
פחד טיסה מופיע לעתים לבדו, ולעתים הוא נובע מפוביות אחרות כגון קלאוסטרופוביה (פחד מהימצאות במקומות סגורים), או אקרופוביה (פחד מגבהים). לעתים הפחד הוא מאפשרות של תאונה אווירית, ולעתים הפחד הוא מכך שהאדם יאבד שליטה במהלך הטיסה.

הפחד אינו נחשב לבעל בסיס רציונלי, מאחר שטיסה מסחרית היא אחת משיטות התחבורה הבטוחות ביותר, שיעור הנפגעים במהלך טיסות קטן יחסית בהרבה משיעור הנפגעים בתאונות דרכים על הכבישים. אף על פי כן, פחד מטיסה נפוץ הרבה יותר מפחד מנסיעה במכונית.

 

Share:

סוגי חרדות

חרדה חברתית – אחת מהחרדות השכיחות הינה חרדה חברתית, המאופיינת כפחד קיצוני ולא רציונאלי ממצבים של ביקורת או דחייה על ידי אנשים אחרים. אנשים הסובלים

טיפים שימושים לטיפול בחרדות

ניהול אורח חיים רגוע ומאוזן– הטיפ הראשון לטיפול בחרדות הוא לנסות ולהימנע במידת האפשר, מהלחצים שמעודדים התפרצות של התקפי חרדה. הקפידו על שינה טובה, מנוחה

טיפול בחרדות הדרך המומלצת לטפל:

המצוקה והפגיעה התפקודית הנלווים למצבי חרדה שונים, מביאים רבים מהסובלים ממנה לפנות אל טיפול פסיכולוגי. השיטות השיטות המקובלות הטיפול בחרדה הן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול דינמי,