על השיטה איזון גוף-נפש-רוח

השיטה איזון גוף-נפש-רוח מבוססת על זרם בפסיכולוגיה שייסד ווילהלם רייך תלמידו ועמיתו של פרויד לפני כ70 שנה. וילהלם רייך להבדיל מפרויד ומהממסד הפסיכואנליטי באותם זמנים, שם דגש לחשיבותו של הגוף בטיפול נפשי וטען שהמקור לנוירוזות ולבעיות נפשיות נעוץ בשריון הפיזי. כלומר במערכת שרירים נוקשים היוצרים מגננות פיזיות ונפשיות שאינן מאפשרות זרימה אנרגטית בריאה במערכת הגוף-נפש. רייך אמר "רגשות מודחקים מתהווים למתח שרירי בגוף" והניח את הבסיס להתפתחות וחקר התחום בעולם ובארץ והפיכתו לזרם מהותי בעולם הפסיכולוגיה. 

רייך המציא טכניקות שונות שמטרתן לפרוץ שריון זה והן כללו מגע, טכניקות של נשימה ותנועה וניתוח דפוסי האופי של המטופל באמצעות התבוננות מעמיקה במה שהוא כינה "מפת הגוף".

השיטה פותחה ע"י הפסיכולוגית והפיזיותרפיסטית הנורווגית גרדה בויסן (1922-2005). ממשיכת דרכו של רייך ומייסדת הפסיכולוגיה הביודינמית. גרדה המשיכה ואמרה: "בעורקים, ורידים ונימים, במערכת הדם שלנו יש זרימה של אנרגיה/כוח החיים, נשימה, רגשות ומיניות" וביססה את השיטה על העקרון שכוח החיים או אשר זורם דרכנו בגלי הנאה, מעיר את חושנו ומאפשר לנו לחיות באושר וסיפוק עם עצמנו.

גרדה בויסן הייתה האישה הראשונה, שיצרה גישה טיפולית שנקראת תרפיה ביודינמית, והראשונה לייסד בית ספר עצמאי לפסיכולוגיה ביודינמית באירופה. המכון הבינלאומי של גרדה בויסן לפסיכולוגיה, פסיכותרפיה ומסאז׳ ביודינמי. 

(גרדה קראה לשיטה שלה, הפסיכולוגיה, הפסיכותרפיה והעיסוי הביודינמים. ניתן למצוא שמות שונים לשם המקורי הכוללני באתרים אחרים ובפרסומים שונים. כגון תרפיה ביודינמית, פסיכותרפיה גופנית ביודינמית ועוד.
גרדה הייתה המטפלת הראשונה שמצאה דרך רכה להמיס את שריון הגוף. השיטה שפיתחה ידועה כ"שיטת המיילדת" שלפיה תפקידו של המטפל "ליילד" את הדחף הראשוני לביטוי ספונטני, הנמצא מתחת לשריון הגוף. 

לפי דבריה של גרדה בויסן: ״אנחנו יכולים לחלות פשוט מהדחקת אושר״.

שמחה, רווחה, (well-being) וקשר רוחני הם זכויותינו מלידה וחלק מהטבע האנושי. גרדה ראתה כל מצב שהוא פחות ״מהבריאות החיובית״ כנוירוזה, שהוא חוסר איזון נפשי, שקיים בכל התרבויות בעולם. היא התמסרה לסייע לאנושות לחזור ולחיות, ככל האפשר, דרך ״האישיות הראשונית״.

נקודת המוצא הטיפולית מבוססת על ההבנה שהגוף והנפש שזורים זה בזה ושאנחנו חיים וחווים את החיים דרך הגוף. כמו כן יש קשר ישיר בין בריאות מנטלית, בריאות רגשית, בריאות רוחנית ובריאות פיזית.

השיטה איזון גוף-נפש-רוח, עובדת ישירות, בעזרת טכניקות שונות, על הגוף הפיזי, הרגשי והמנטלי מתוך מטרה להמיס את מערכות ההגנה הנוקשות, לשחרר ולחזק את זרימת כוח החיים. להביע רגשות עצורים ולשפר את היכולת של הנפש והגוף לחזור לאיזון בריא (וויסות עצמי). במקביל היא מאפשרת להתקשר מחדש לצרכים האותנטיים, האמת הפנימית והאושר לחיות את החיים במלואם.

הגישה הטיפולית הביודינמית היא מטבעה תומכת, מטפחת ומזמינה ביטוי עצמי של מי שאנחנו באמת.

עקרון נוסף בשיטה הוא חיבור לאישיות הראשונית, שהיא המהות הפנימית שלנו, האיכויות, הפוטנציאל והאהבה שבתוכנו. הדרך לחיבור זה עוברת בתהליך טיפולי ולימודי של התבוננות בהגנות ודפוסי ההתנהגות והמחשבה שלנו ו"המסת השריון" שלנו שריון זה הוא בעצם כל אותם מקומות גופניים ונשימתיים, שעקב הדחקת רגשות וטראומות שונות, נהיו נוקשים יותר ומשוריינים.

על ידי כך כוח החיים – האנרגיה הזורמת בתוכנו, הפסיקה לזרום בצורה בריאה ודינמית – מה שבהרבה מקרים יכול ליצור חוסר אנרגיה ודכאון.

המסת השריון בגישה זו מתבצעת בטכניקות מגע, שיחה עם הגוף, עבודת מודעות ואף שימוש בכלים טיפוליים נוספים לפי המטופל והקשר הטיפולי הנוצר: עבודה אנרגטית, נשימתית, עבודה עם תנועה, דמיון מודרך ויצירה.

להבדיל מהגישה הפסיכולוגית שהתמקדה בביטוי מילולי בלבד. השיטה איזון גוף-נפש-רוח מחברת בין הביטוי המילולי לביטוי הגופני. בין הראש לבין שאר הגוף. 

מתוך התייחסות לאדם כאל הוויה שלמה שכוללת את הגוף הפיזי, הרגשי, הפסיכולוגי, האנרגטי והרוחני.

התפיסה המרכזית היא שלא די לטפל ברובד המילולי של האדם כי חלק משמעותי במבנה האישיות הייחודי לנו, אנחנו מפתחים בתקופת החיים הטרום מילולית שלנו. כלומר כשאנחנו תינוקות.  

חוויות יסוד שמעצבות אותנו מתרחשות בזמן שאנחנו ברחם, בזמן הלידה ובזמן הינקות. החוויות האלו רשומות בגוף שלנו כדפוסים גופניים ומבלי שנדע יוצרות אצלנו תבניות התנהגות והתייחסויות לחיים ולעולם. 

רייך הפנה את תשומת הלב לתפקידו המכריע של הגוף במנגנוני הגנה. למשל כדי למנוע מעצמנו לחוש רגשות מכאיבים למדנו לצמצם את הנשימה למינימום וחסמנו את ההבעה בגרון. 

הגרון אשר משמש כצינור מקשר בין הרגשות לתודעה. מנגנון הגנה נפשי שמתבטא בגוף. רייך קרה לזה "שריון הגוף" שתפקידו להגן על הנפש. 

הטיפול משלב בין כל הרבדים הפיזי, האנרגטי, הפסיכולוגי והרוחני.

מה שאנחנו מרגישים משפיע על מתח השרירים, קצב הלב והנשימה ועל סממנים פיזיים נוספים. החיבור בין הגוף הנפש והרוח ובין שתי אונות המח מייצר אפשרויות חדשות, זרימת חיים טובה יותר.

הטיפול באיזון גוף-נפש-רוח עוזר למטופלות לשפר את המודעות העצמית ואת הרווחה הרגשית. ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים. ומעניק כלים להתמודדות מתאימה ובריאה עם קשיים ומשברים. 

 לפעמים חוויה גופנית עוצמתית אחת שווה יותר מ 1000 מילים. 

 

Share:

סוגי חרדות

חרדה חברתית – אחת מהחרדות השכיחות הינה חרדה חברתית, המאופיינת כפחד קיצוני ולא רציונאלי ממצבים של ביקורת או דחייה על ידי אנשים אחרים. אנשים הסובלים

טיפים שימושים לטיפול בחרדות

ניהול אורח חיים רגוע ומאוזן– הטיפ הראשון לטיפול בחרדות הוא לנסות ולהימנע במידת האפשר, מהלחצים שמעודדים התפרצות של התקפי חרדה. הקפידו על שינה טובה, מנוחה

טיפול בחרדות הדרך המומלצת לטפל:

המצוקה והפגיעה התפקודית הנלווים למצבי חרדה שונים, מביאים רבים מהסובלים ממנה לפנות אל טיפול פסיכולוגי. השיטות השיטות המקובלות הטיפול בחרדה הן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול דינמי,

דילוג לתוכן